Nyheter

Jätteupphandling av flerbostadshus

Lägenhetshus i Ulricehamn
Mot bakgrund av att 240 av landets 290 kommuner har bostadsbrist, varav 100 har akut sådan, har Sveriges Kommuner och Landsting gjort en jätteupphandling av hustillverkare,

Upphandlingen, som är i miljardklassen, är en så kallad ramupphandling inom vilken landets kommuner kan beställa hus (gör avrop) av fyra tillverkare. Detta utan att behöva göra några egna upphandlingar, vilket spar mycket tid och arbete för kommunerna.

Hustillverkarna är Hjältevadshus, BoKlok, NCC och Villa VIDA. Samtliga tillverkar trähus. Vad gäller Hjältevadshus så kommer man att lägga produktionen i en nedlagd fabrik i Hultsfred, vilket skapar hundratals nya jobb på orten. BoKlok har produktion i Gullringen (någon mil norr om Vimmerby), som enligt uppgift nu kommer att utökas vilket innebär att man måste anställa fler.

Syftet med upphandlingen är att fylla en del av bostadsbehovet i kommunerna och stimulera utvecklingen av nya bostadskoncept med hög kvalitet, lägre pris och kortare byggtider. Detta system har därutöver en hel del miljöfördelar. Bland annat blir det mindre transporter än vid byggande av betonghus.

Konceptet omfattar flerbostadshus från två upp till sex våningar med olika lägenhetsstorlekar.

Detta är första gången som en sådan här ramupphandling genomförs i Sverige.

Genom detta koncept skulle till exempel Sollentuna kommun kunna handla upp hus för det flyktingboende som planeras invid Häggviksrondellen (OK:s gamla tomt).
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier