Skip to main content

Nyheter

Nya bostadsministern - vi har ingen bostadspolitik

andreas carlson riksdagen
Bostadsminister Andreas Carlson levererar pressmeddelande utan innehåll.

Att sätta en Kristdemokrat som bostadsminister, är lite av att göra bocken till trädgårdsmästare. Sedan länge pratar KD bara om ägda bostäder och nästan inget om bostadsbristen.

Den nye bostadsministern gör ett stort nummer av att investeringsstödet avskaffats och regeringens syn på det. Men detta är bara ett luftslott – investeringsstödet avskaffades långt innan denna regering tillträdde (2021), och nu behöver regeringen bara administrera ett tidigare beslut. Ingenting annat.

Så här säger Andreas Carlson i ett pressmeddelande den 3 november:

- Ett ökat eget ägande innebär att fler känner ansvar för sitt boende och sin boendemiljö. Det ska tas fram reformer som möjliggör för fler att äga sitt boende. Reformer för att öka tillgången till byggbar mark ska tas fram och reglerna för att bygga ska förenklas betydligt. Kommuner ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus.

Jahaja – stolta ord på en dammig bokhylla (proud words on a dusty shelf).

Vi tar det i tur och ordning.

Ökat ägande – ökat ansvar. Ett ideologiskt antagande som saknar grund, och som inte ens snuddar vid vårt stora problem på bostadsmarknaden – bostadsbristen! Lösningen där är inte upplåtelseformen, det är bostadsbyggande.

Fler ska äga sitt boende. Löser absolut ingenting.

Öka tillgången till byggbar mark. Detta ligger hos kommunerna, och inte hos bostadsministern.

Reglerna för att bygga ska förenklas betydligt. Här gör bostadsministern en illusion av problemet. Problemet är och förblir att det byggs för lite bostäder och det har inte med byggregler att göra. Cirka 50 000 hyresrätter byggdes på grund av det tidigare investeringsstödet – var byggreglerna ett problem då? Var investeringsstödet ett problem?

Det är nog som så att Andreas Carlson ska börja sitt ministerskap med att avgå. Så här kan vi inte ha det.

Läs pressmeddelandet på regeringens hemsida: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/11/bostadspolitiken-laggs-om/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .