Nyheter

Ombildningarna i Sollentuna del 1: Så började det

Malmvägen Wiki
Hyresgästföreningen Sollentuna börjar här publicera berättelsen om ombildningarna av Sollentunahems hyresrätter. Detta är den första av tre artiklar.

I början av mars 2006, alltså för ganska exakt tio år sedan, samlades ett 60-tal medlemmar för att delta i Hyresgästföreningen Sollentunas årsmöte. Denna gång hölls årsmötet i en hyresgästföreningslokal i Helenelunds centrum – vilket nu i efterhand ter sig aningen ironiskt. Det finns idag inte en enda hyresrätt kvar i Helenelunds centrum, allt är ombildat till bostadsrätter fördelat på flera bostadsrättsföreningar.

Detta årsmöte skulle sent komma att glömmas.

Till mötet hade föreningsstyrelsen bjudit in AB Sollentunahems nya vd Sofia Mattsson Linnalla för att berätta om vad hon ville göra med bolaget i framtiden. Vad hon berättade om det kommer nog ingen ihåg, men vad alla som närvarande alldeles säkert kommer ihåg är innehållet i det pressmeddelande som hon hade med sig till mötet.

Av en slump hade Mattsson Linnalla fått detta pressmeddelande precis innan hon skulle åka till mötet. Avsändare var det dåvarande Folkpartiet (numera Liberalerna) i Sollentuna med Lennart Gabrielsson som budbärare. I pressmeddelandet stod det att de borgerliga partierna i Sollentuna hade beslutat att hyresgästerna i AB Sollentunahem skulle få möjlighet att köpa sina lägenheter genom ombildning till bostadsrätter.

Det blev alldeles tyst på mötet när den bomben briserade.

Att Moderaterna i många år velat sälja Sollentunahem var vare sig en nyhet eller en hemlighet. Men att Folkpartiet nu drivit igenom detta tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna samt Centerpartiet kom som en fullständig överraskning. Tydligen också för oppositionspartierna i Sollentuna. Att dessutom Folkpartiet av de andra borgerliga partierna utsetts till ett slags ”kampanjgeneral” för det hela var också helt igenom oväntat.

Tillbaka till Helenelunds centrum. Några år senare har ombildningar genomförts och en av ombildningsivrarna sålde sin trerummare ett par veckor efter att ombildningen var klar. Han betalade Sollentunahem 800 000 kronor för lägenheten, och sålde den för 1,3 miljoner kronor vilket innebär en vinst på en halv miljon kronor på hyresgästernas och kommunmedborgarnas bekostnad. Vad det detta som de borgerliga partierna avsåg med ombildningarna? Speciellt Moderaterna i Sollentuna är kända för att hålla i slantarna och vända på kronorna, men nu gick det plötsligen bra att ge bort mångmiljonbelopp till höger och vänster.

I enlighet med kommunallagen? Sannolikt inte, men den frågan har inte låtit sig drivas rättsligt någonstans i Sverige på allvar. Alla duckar.

Nästa del i artikelserien: Några hysteriska år.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier