Skip to main content

Nyheter

Pressmeddelande: Sälj inte fler hyresfastigheter till John Mattson Fastighetsföretagen AB

20 feb 2021 6
Hyresgästföreningen Sollentuna kan inte på några villkor acceptera att Sollentuna kommun säljer till fastighetsbolag som inte sköter sig.

PRESSMEDDELANDE

 

2021-05-02

 

Sälj inte fler hyresfastigheter till John Mattson Fastighetsföretagen AB

Vi ställer här och nu krav på den politiska majoriteten i Sollentuna kommun att inte sälja fler av Sollentunahems hyresfastigheter till John Mattson Fastighetsföretagen AB. Anledningen till kravet är att även detta fastighetsbolag sedan en tid börjat med så kallade ”upprustningskoncept”, eller konceptrenoveringar om man så vill, vilket drabbar Sollentunahems tidigare hyresgäster hårt såväl ekonomiskt som vad gäller villkoren för boendet i övrigt. Detta är inte acceptabelt.

I sak så vill John Mattson Fastighetsföretagen AB dels att hyresgästerna i förväg ska godkänna (in blanco) alla framtida upprustningar utan att få veta vilka upprustningar som är tänkta att ske, och framför allt hur det påverkar hyrorna uppåt. Vidare att man i andra hand trycker på för att få ett mer specificerat godkännande för upprustning men som även det har brister i informationen och framför allt inte ger relevanta fakta om vad det kommer att kosta. Detta sätter hyresgästerna i en orimlig situation.

Det slutar tyvärr inte där. Hyresgästföreningen Sollentuna har dels kritiserat detta förfarande, och vill dels förhandla om ett upprustningsavtal för att få ordning på det hela. Helt plötsligt meddelar John Mattson Fastighetsföretagen AB att det inte ska bli några förhandlingar då Hyresgästföreningen Sollentuna inte vill förhandla. Inget kan vara mer fel än det. Vi vill förhandla fram ett upprustningsavtal, men det vill uppenbarligen inte John Mattson Fastighetsföretagen AB.

Dessa händelser sammantaget gör att Hyresgästföreningen Sollentuna nu tvingas att agera genom att uppmana Sollentuna kommuns politiska majoritet att inte sälja fler fastigheter till ovan nämnda bolag. I korthet mot bakgrund av att detta drabbar hyresgästerna mycket negativt utan att de får något som helst inflytande, samt att kommunen inte gjort någonting alls för att uppfylla sina löften om att hyresgästerna ska vara skyddade mot försämringar av detta slag vid försäljning.

Detta vårt krav gäller självklart också bolaget Hembla som på alla vis har visat att de inte uppfyller vare sig hyresgästernas eller kommunens krav på hur man ska bete sig som hyresvärd.

Huvudansvarig för att detta händer är kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M). Det är nu hög tid för att du Henrik nu tar ansvar för det du lovat och sagt tidigare. Ett högst rimligt krav från hyresgästerna.

Vi kräver att Sollentuna kommun nu ser till att John Mattson Fastighetsföretagen AB att gör om och gör rätt vad gäller upprustningarna av det bestånd de nyligen köpt av kommunen, och att man tillsvidare inte säljer några fler fastigheter till företaget samt att man omedelbart pausar försäljningsprocessen av Sollentuna Fastigheter 3 AB. Det sistnämnda i avvaktan på att kommunen reder ut ovan nämnda problem med John Mattson Fastighetsföretagen AB, då det bör bli riktlinjer för denna försäljnings köpare vem det nu än må vara, samt att avvakta och se konsekvenserna av den anmälan om uteblivet lagstadgat boinflytande som gjorts mot kommunens bolag till Hyresnämnden. 

Janet Sibose                                      Thomas Axelsson

Vice ordförande                                 Ordförande

Hyresgästföreningen Sollentuna         Hyresgästföreningen Sollentuna

Kontakt

Thomas Axelsson, ordförande

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

070/653 56 86

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .