Nyheter

Renoverade hyresrätter ger stora vinster

Erik Elmgren
Affärsidén att köpa upp allmännyttans hyresrätter, renovera dem och sedan höja hyrorna är väldigt lönsam.

Ett av de fastighetsbolag som tillämpar denna affärsidé, är D. Carnegie & Co (samma bolag som äger norra Malmvägen) och som gjorde en rekordvinst för 2016 – hela 2,1 miljarder kronor. 2015 var vinsten 1,4 miljarder kronor.

Det går till som så att man köper upp allmännyttiga hyresfastigheter inom miljonprogrammet av kommuner. Sedan renoverar man de lägenheter som hyresgäster lämnar i den ordning det händer. När den nye hyresgästen sedan flyttar in, är hyran betydligt högre.

Vad man alltså inte gör, är att gå in med renoveringar av hela bostadsområden samtidigt.

Hyresgästföreningen är kritisk, och har många synpunkter på detta. Så här säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren i en artikel i Dagens Nyheter den 25 februari:

- ”De köper stora miljonprogramsbestånd av de kommunala bostadsbolagen. I en förlängning innebär det att kommunen släpper ifrån sig en del av ansvaret för bostadsförsörjningen”.

Erik Elmgren fortsätter:

- ”För pengarna som bolagen får in bygger man nya fastigheter med mycket högre hyror. Risken är att hyresnivån därmed stiger och minskar utbudet för de som inte klarar av hyrorna i de renoverade eller i de nybyggda fastigheterna. Det här kan leda till gentrifiering, att det bara blir hyresgäster med högre inkomster som kan bo i dessa bostadsområden”.

Det finns en uppenbar risk för att detta kan hända i de områden i Sollentuna där de 2 000 hyresrätterna finns, som den politiska majoriteten beslutat att sälja till andra fastighetsbolag. Vilka bostadsområden det handlar om är ännu inte känt.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier