Nyheter

Samir Sabri föreläste på 89:an

Samir Sabri
Det var välbesökt när Samir Sabri besökte 89:an. På plats fanns cirka trettio personer. Det visar att nätverket
Aktion Edsberg och den lokala Hyresgästföreningen Centrala Edsberg är på rätt spår när vi på olika sätt berör tryggheten i kommundelen.

Några kom tidigt och fick innan det började chansen att äta en soppa tillsammans med Samir. En av dem som tog chansen var Hyresgästföreningen Sollentunas egen ordförande Thomas Axelsson.

Samir Sabri är känd från media då han för några år sedan rentvåddes från ett mord på sin styvmor som hans pappa tvingade honom att ta på sig. Men Samir har sedan också ett långt liv som kriminell bakom sig efter det. Samir berättade under kvällen öppet om sitt liv. Både som kriminell men också om den nu drygt tioåriga resan bort från kriminaliteten. Idag är han 49 år och tillbaka hos mamma i Botkyrka. Det var spännande att se hur han trollband de ca trettio besökarna varav ungefär en tredjedel var tjejer och killar i tonåren. Det blev en öppen dialog där Samir bjöd in åhörarna i samtalet och kvällens stora känsla var att känslan av ”Vi & Dom” i lokalen sakta bröts ner. Det är också det här som är Samirs styrka. För när han är klar finns det bara ”Vi”.

Samir ställde frågan kring vad vi gör för de barnen som är lika trasiga som han var. Han kom till skolan varje morgon efter att först hört pappan slå mamman varje morgon. Ganska ofta hade mamman efter att hon själv fått stryk tagit ut det på Samir och hans syskon så ofta fick de stryk också. Han vill inte på något sätt skylla ifrån sig det han gjort i sitt liv men han konstaterar att han gjordes till en tickande bomb. I sitt resonemang landar han i;

- Vad lär vi oss i skolan om sorg, separation och kärlek?

 Han tar sig sedan vidare, bjuder in ungdomarna och det landar i något vackert. Samir får ungdomarna att prata om sina egna känslor. Det är spännande att se när världen öppnar sig. Hemligheten är nog att unga ser att Samir står på deras sida. Han är väldigt noga med att inte romantisera sitt tidigare liv som kriminell och hela tiden för över samtalet till den lilla killen vars rädsla ledde till trettio år av kriminalitet.

Vad är det då som får Samir Sabri att lyckas i sina projekt. Han har kört Nattfotboll och pratat känslor med ungdomar i ett samarbete med Brommapojkarna. Han har rest landet runt i olika skolprojekt. När det gäller samarbetet med Brommapojkarna är framgångsfaktorerna i projektet enligt Samir; Avslappning, Läxhjälp och chansen att få vara sig själv. Allt handlar om att våga prata.

För att lyckas måste unga känna förtroende för oss om vi ska lyckas. Det finns tre punkter Samir lyfter fram som både viktiga skyldigheter när vi backar upp unga i samhället gentemot befintliga institutioner;

• Våga stå på dig!
• Våga ställa krav
• Våga ställa upp för ungdomar

Samir är beredd att komma tillbaka…

Att Samir är äkta är tydligt. Vi får nästan kasta ut honom ur lokalen när vi ska stänga och gå hem. En av kvällens höjdpunkter är Latifa som tagit med sig många av ungdomarna som är på plats. Hon är ideellt engagerad och har redan hittat ett samarbete med den lokala Hyresgästföreningen och träffar ungdomar i lokalen på Ribbingsväg 89 varannan vecka.

När kvällen avslutas bestämmer vi att vi ska se om vi ska köra ytterligare en kväll. En kväll kanske än mer på de ungas villkor. Vi ser var vi landar men vi ser om vi kan få ungdomarna att fixa en kväll säger Samir på telefonen dagen efter mötet.

Johan Flyckt
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier