Skip to main content

Nyheter

Save the date! Den 18 april

Flygande pengar
Den 18 april hålls en nationell protestdag mot marknadshyror.

Införandet av marknadshyror för nyproducerade hyresrätter är en del av det så kallade januariavtalet från 2019 mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Tanken är att ett sådant system ska införas den 1 juli i år. Riktigt hur detta kommer att utformas är ännu inte känt. Det finns de facto redan ett liknande system för nyproducerade hyresrätter som kallas för presumtionshyror. Om det systemet kommer att användas som grund för det nya återstår att se.

20 feb 2021 2
Oavsett det så är ju detta ett hot mot landets tre miljoner hyresrätter. Här öppnas en dörr för marknadshyror i hela beståndet, då i betydelsen att fastighetsägarna själva ska sätta hyrorna. Då drabbas du som hyresgäst inte bara av en högre hyra, utan då fråntas också rätten att påverka hyrorna genom hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna.

Och det har redan börjat hända. För en tid sedan lade Moderaterna en motion till riksdagen om att införa marknadshyror i hela beståndet. Alltså inte bara i nybyggda hyresrätter.

Protesterna mot allt detta är stora. En av de större aktiviteterna är den nationella protestdagen mot marknadshyror den 18 april. Då samlas hyresgästföreningar, politiska partier med flera grupper för att protestera – högljutt.

Läs mera om protesterna mot marknadshyror:

http://nejtillmarknadshyror.se/

https://www.hyresgastforeningen.se/var-politik/a-o/var-politik-i-bokstavsordning/marknadshyror/

https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/marknadshyror-ger-chockhojda-hyror!$3578406/

#nejtillmarknadshyra

#18april
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .