Nyheter

Sollentuna har för låg ambitionsnivå för bostadsbyggandet

Sollentuna kommunhus Wiki
Måndagen den 11 maj höll Hyresgästföreningen Sollentuna ett bostadpolitiskt möte med företrädare för de politiska partierna i fullmäktige. Där framkom tydligt att majoritetspartierna och oppositionspartierna har helt olika ambitioner när det gäller bostadspolitiken.

Att Hyresgästföreningen Sollentuna bjuder in de politiska partierna i kommunens fullmäktige för att diskutera de bostadspolitiska frågorna vart år har nu börjat bli lite av en tradition. Och en viktig sådan då också medborgarna måste få möjlighet att diskutera dessa frågor med politikerna.

Å ena sidan så menar den moderatledda majoritetens främste företrädare Douglas Lithborn (M) att det inte går att bygga mer än vad man gör idag. Under 2014 färdigställdes det 324 bostäder i Sollentuna kommun. Samtidigt så bygger man i Sundbyberg bostäder för 15 000 människor på bara sex år. I Sollentuna har man stökat med de utlovade 2 800 bostäderna i Väsjön i över tio år nu. Och än så länge så finns inte ens en brevlåda där. Inte går! Det är klart att det går – det handlar bara om politisk vilja.

Samtidigt är detta aningen motsägelsefullt av Lithborn, då han samtidigt har släppt partikamraten tillika ordföranden för statsbyggnadsnämnden Thomas Ardenfors helt fri att uppfinna och planera det ena mer eller mindre fantastiska bostadsprojektet efter det andra. Men några bostäder blir det inte.

Ovanpå på det så har statsbyggnadskontoret i flera utredningar visat att det går att bygga inte mindre än 23 500 bostäder i Sollentuna fram till 2035.

Och det stoppar inte där – den moderatledda majoriteten har sett till så att det kommunägda bostadsbolaget AB Sollentunahem ska sänka sina ambitioner vad gäller byggande av hyresrätter. De senaste fyra åren byggde man över 700 hyresrätter. De kommande fyra åren ska man bygga bara 550.

Med anledning av denna politiska röra, som vare sig Lithborn eller någon annan i majoriteten ens försöker att förklara, så är oppositionens förslag om att inrätta en partiöverskridande bostadskommission i Sollentuna helt ypperlig. För så här kan vi verkligen inte ha det.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier