Skip to main content

Nyheter

Stockholm behöver fler hyresrätter, inte färre

Dags för en ny bostadspolitik
Menar Torun Boucher (V) och Sara Stenudd (V) i Stockholms stad.

Förutom att den blågröna majoriteten i Stockholms stad vill ombilda inte mindre än 20 000 allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter (till att börja med…), så stoppar denna majoritet ett flertal byggen av just hyresrätter, säger Stockholmspolitikerna Torun Boucher (V) och Sara Stenudd (V) i en debattartikel på Dagens Arena.

De menar också att Stockholms stad behöver fler hyresrätter, och inte färre.

Debattörerna pekar ut flera exempel där den blågröna majoriteten har stoppat byggandet av hyresrätter: Skärmarbrink, Stureby och Bromma. Gemensamt för de två sistnämnda stadsdelarna är att de är ganska välbärgade villaområden, och därför så stoppas byggandet av flerfamiljshus. I detta fall hyresrätter. Majoriteten säger sig vara för områden med blandade upplåtelseformer, men det gäller uppenbarligen inte välbärgade villaområden där allt ska förbli som det är.

Vi har sett samma utveckling i Sollentuna, där den politiska majoriteten ett flertal gånger stoppat byggandet av bostadsrätter i just välbärgade villaområden efter protester från villaägarna. Här i Sollentuna säger sig också den politiska majoriteten var för bostadsområden med blandade upplåtelseformer, men det gäller uppenbarligen inte i villaområden. Framför allt inte vad gäller hyresrätter som liksom aldrig kommer upp på dagordningen ens en gång. Precis som i Stockholms stad alltså.

Debattörerna menar att detta är tydlig klasspolitik då den politiska majoriteten struntar i bostadsbristen, men värnar om villapriserna och villaområden.

När ska vi i Sollentuna få se fler hyresrätter och blandade upplåtelseformer i Edsviken, Viby, Sjöberg och Tegelhagen?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .