Nyheter

Stoppa Sollentunahemsaffären!

Flygande pengar
Utförsäljningen av Sollentunahem fortsätter och kan nog bara sluta på ett sätt – i bästa fall ett tandlöst Sollentunahem på randen till ekonomisk kris.

Hyresrätten som boendeform är hotad på flera sätt. Det byggs alldeles för få och flera kommuner har satt i system att tömma sina allmännyttiga bostadsbolag på pengar. Sollentuna kommun är rena skräckexemplet.

Nu senast så lade kommunen 400 miljoner kronor av 739 miljoner kronor från försäljningen av 541 hyresrätter i Rotebro och Rotsunda på allt annat än att bygga hyresrätter (vilket man ju dyrt och heligt lovat att göra). Pengarna gick till infrastrukturinvesteringar i Väsjön, omställningskostnader i skolan och så vidare. Då återstår 339 miljoner kronor som lär gå samma väg.

I detta nu pågår utförsäljningen av drygt 300 hyresrätter i Häggvik, Skälby och Tureberg. Intäkterna från den försäljningen lär med absolut sannolikhet gå samma väg de också – det vill säga till allt annat än att bygga de utlovade 1 500 hyresrätterna.

Men detta är bara toppen på ett isberg.

Bild 001
2006 öppnade den politiska majoriteten i Sollentuna för ombildning av Sollentunahems hyresrätter till bostadsrätter. Följden blev att tusentals hyresrätter ombildades till rena underpriser.

Under perioden 2006-2015 förde kommunen över lite drygt 250 miljoner kronor från Sollentunahem till kommunen enligt följande:

Allbolagens §§ 3 och 5: 66.6 miljoner kronor.

Koncernbidrag: 64,7 miljoner kronor.

Återbetalning ägartillskott: 97 miljoner kronor.

Här ska man komma ihåg att pengarullningen efter 2015 har fortsatt, så det handlar i dag om mycket mer pengar än en kvarts miljard kronor och de 739 miljonerna i försäljningsintäkter.

Det finns bara en vettig sak att göra – stoppa utförsäljningarna!
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier