Nyheter

Tre rörelser mot marknadshyror

riksdagshuset 20091204HJL 1
Det finns åtminstone tre nationella rörelser mot marknadshyror – vore det inte bättre med en?

Förutom en hel del lokala aktörer mot marknadshyror så kan man se tre nationella rörelser, som är mer eller mindre samordnade eller samstämmiga:

  • - Hyresgästföreningen
  • - Vänsterpartiet
  • - Nej till marknadshyror

Dessa tre grupperingar har valt att gå sin egen väg i kampen mot marknadshyror, men vid närmare granskning så är det inte riktigt så heller.

15dec3
Men först en beskrivning av Nej till marknadshyror, vilket till dels förklarar frågan i meningen ovan. I denna rörelse finner man Feministiskt Initiativ (FI), Ort till ort, lokala grupperingar inom SSU, Somaliska Föreningen i Göteborg, Stockholms Studentkårer med flera, med flera, sammantaget minst 73 organisationer, – men också lokala grupperingar inom just Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen. 

Både Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet har tagit avstånd från (i alla fall valt att inte samarbeta med) Nej till marknadshyror. Men oavsett det så finns det alltså grenar av dessa nationella organisationer som är aktiva i Nej till marknadshyror.

Bara för att krångla till det så har också Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet valt att inte samarbeta med varandra i kampen mot marknadshyror.

Vänsterpartiet förklarar detta med att man helt enkelt valt att genomföra en egen kampanj, och betonar samtidigt att partiets lokala grenar själva avgör vilka kampanjer man ska delta i.

Hyresgästföreningen å sin sida säger att man valt att stå utanför kampanjen Nej till marknadshyra då det finns en förväntan från förbundets regioner och medlemmar om att man ska driva en egen kampanj.

Så här säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till tidningen Dagens Arena (publicerad den 19 april 2021): - Vi har drivit kampanj mot marknadshyra i över 100 år. Vi drog igång en kampanj i samband med förra valet, och vi har nu bestämt oss för att vi kommer att driva kampanj mot marknadshyra fram till valet. Jag tycker det är jättebra att Vänsterpartiet nu kampanjar mot marknadshyror, att forskare skriver debattartiklar – det stärker vår sak att fler är ute i frågan.

Men det är lite krångligare än så. På en direkt fråga om det finns någon motsättning mellan att driva en egen kampanj och att samtidigt ställa sig bakom ett bredare initiativ så svarar Marie Linder att det inte finns någon motsättning men att medlemmarna förväntar sig att Hyresgästföreningen ska driva en egen kampanj. Vidare att Hyresgästföreningen är politiskt oberoende och inte skulle ställa sig bakom Vänsterpartiets kampanj. Fotnot: Här menas nog partipolitiskt oberoende, ty politiskt oberoende är ingen.

Men varför inte det? Det finns ingen motsättning i att Hyresgästföreningen ställer sig bakom Vänsterpartiets kampanj mot marknadshyror. Hyresgästföreningen blir vare sig Vänsterpartistiskt eller (parti)politiskt beroende för det. Tvärtom finns det ju en styrka i det, under förutsättningen att Hyresgästföreningen fritt väljer att samarbeta med ett politiskt parti i en gemensam fråga.

Här väljer Hyresgästföreningen bort en bra möjlighet. Men det gör såväl Vänsterpartiet som Nej till marknadshyra också. Tyvärr.

Det vore mycket bättre med en enad rörelse mot marknadshyror. Detta är en oerhört viktig fråga för vårt samhälle och förtjänar i högsta grad att kämpas mot.

Tillsammans.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier