Nyheter

Utförsäljningsvåg i Stockholmskommunerna

Flygande pengar
Det är inte bara Sollentuna kommun som säjer ut hyresrätter och andra fastigheter i Stockholmsområdet.

Sollentuna
I höstas stod det klart att Sollentuna kommun ska sälja ut 2 000 av Sollentunahems hyresrätter till andra fastighetsbolag, fortsätta ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter samt föra över Sollentunahems kommersiella fastigheter till ett nytt kommunalt fastighetsbolag. Detta är affärer i miljardklassen – bland annat genom avancerad skatteplanering – som kommer att tömma Sollentunahem på den största delen av sitt kapital om cirka 2 miljarder kronor. Det är den borgerliga majoriteten bestående av Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna som drivit igenom utförsäljningarna. Sollentunahem har sedan 2007 ombildat eller sålt cirka 25 procent av sitt bostadsbestånd till bostadsrättsföreningar eller andra fastighetsbolag. Störst andel i hela Sverige.

Ekerö
Den borgerliga politiska majoriteten försökte tidigare att sälja ut hela sitt allmännyttiga bostadsbolag. Så blev det dock inte den gången, då stora protester utbröt från hyresgäster och andra kommuninvånare. Efter en folkomröstning om frågan – som sade nej till försäljning – vek sig den politiska majoriteten och lade ner förslaget. Nu vill samma majoritet sälja 49 procent av sitt allmännyttiga bostadsbolag till ett privat fastighetsbolag. Det är ytterst oklart vad det får för praktiska och ekonomiska konsekvenser då det juridiska läget i frågan är allt annat än solklart. Till exempel – om försäljningen sker, är då Ekerö Bostäder fortfarande ett allmännyttigt bostadsbolag som ska lyda under lagstiftningen för sådana?

Huddinge
Nu drivs ett förslag om att dela upp bostadsbolaget Huge i två delar. En del med bostäder och kommersiella fastigheter, och en del med kommunfastigheter. Här finns stora risker för utförsäljningar, då kommunfastigheterna då inte längre omfattas av lagstiftningen för allmännyttiga bostadsbolag. Se Sollentuna ovan. Även Huddinge kommun är styrt av en borgerlig majoritet.

Lidingö
Har under många år ombildat hundratals av sina hyresrätter till bostadsrätter. Flera gånger under senare år har frågan om att sälja ut hela, eller delar av, Lidingöhem varit uppe. Lidingö kommun styrs också av en borgerlig majoritet.

Stockholm
Under den förra mandatperioden ombildade den dåvarande borgerliga majoriteten tusentals hyresrätter till bostadsrätter.

Att notera
Samtliga ombildningar som nämns i texten ovan, har framför allt en gemensam nämnare. Allt som sålts har sålts långt under marknadspris, vilket betyder att berörda kommuner har slumpat bort gemensam egendom till ständigt lågpris. Dåliga affärer kan aldrig gynna kommunmedborgarna eller hyresgästerna.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier