Nyheter

Vilka bostadspolitiska förslag kommer regeringen att lägga?

riksdagshuset 20091204HJL 1
Tidigare denna vecka gick bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ut med en debattartikel där han redovisade de bostadspolitiska ambitioner som regeringen har. Men vad kommer regeringen konkret att föreslå?

Kaplan slog återigen fast regeringens mål om 250 000 nya bostäder fram till 2020, varav en betydande andel ska vara hyresrätter. Regeringen vill också förenkla byggprocesserna och se över konkurrensen på byggmarknaden. Vidare också att staten tar ett större ansvar för kommunernas bostadsförsörjning.

Allt detta är helt igenom bra. Men hur ska det gå till? Kommer staten att satsa ett antal miljarder på att stötta kommunerna? Kommer man att genomföra LO:s utomordentliga förslag om att införa ett tillfälligt investeringsstöd till hyresrätter och studentbostäder om 10 miljarder kronor? Det vore alldeles som utmärkt, för det skapar inte bara fler bostäder, utan också fler arbetstillfällen i flera led.

Dessa frågor får vi inte svar på nu, utan får vackert vänta. Vi har idag en regering som sitter låst med en borgerlig budget eftersom regeringens budgetförslag blev nedröstat av riksdagen i december förra året. De första svaren på frågorna om bostadspolitiken kan komma i vårbudgeten om ett par månader. Men i bästa fall bara en del av svaren, då riksdagen då bara ska behandla en tilläggsbudget.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier