Nyheter

Vivallamodellen - något att ta efter

Vivalla Wiki
Vivalla är ett miljonprogramsområde i Örebro som i detta nu renoveras. Samtidigt pågår där någonting unikt som är väl värt för andra att ta efter.

Vivalla stod klart 1970 och är en del av miljonprogrammet. Här finns cirka 7 000 invånare och cirka 2 400 hyreslägenheter som ägs av det allmännyttiga bostadsbolaget Örebrobostäder. Ungefär 77 procent av invånarna har så kallad invandrarbakgrund, och endast 37 procent har ett arbete. Problem eller möjlighet? I detta fall möjlighet, och helt beroende på vilken inställning man har från samhällets sida.

I samband med att renoveringen skulle startas upp, så ställde Örebrobostäder speciella krav på entreprenörerna vid upphandlingen. Om de inte tog emot arbetslösa Vivallabor som praktikanter under renoveringen, så fick företaget inte jobbet helt enkelt. Ett lysande exempel på hur man kan använda ett allmännyttigt bostadsbolag i flera syften. I dagsläget har 10 av 39 praktikanter fått jobb via projektet som bär namnet Boendebyggarna. De övriga har fått erfarenheter av arbete som stärker deras position på arbetsmarknaden. Här finns alltså inga förlorare, bara vinnare.

Och här jobbar man på flera plan samtidigt. Detta är dels en arbetsmarknadsinsats, men lika mycket en integrationsinsats. Därutöver en värdestegring vad gäller att vara hyresgäst hos Örebrobostäder. Det vill säga – genom att jag är hyresgäst hos Örebrobostäder så kan jag få en chans till ett jobb. Inte illa!

-          ”Jag började grina när de första av våra boende gick vidare i jobb. De blir ju som våra barn och vi vill så gärna att det ska gå bra för dem. Det är det som är så underbart, att många som har svårt att marknadsföra sig själva på grund av till exempel bristande språkkunskaper, får en chans här att visa vad de kan”, säger projektingenjören i Vivalla Nina Olofsson till tidningen Arbetsliv.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier