Nyheter

Medlemsavgiften till Hyresgästföreningen har blivit politik

Bild 043
Den 10 april tog regeringen beslut om att medlemsavgiften till Hyresgästföreningen inte ska ingå i riksnormen för försörjningsstöd.

Försörjningsstödet från kommunerna, tidigare kallat socialbidrag, byggs på en riksnorm för vad man har rätt till som mottagare av detta stöd. Exempelvis så ingår medlemsavgift till en fackförening och dess arbetslöshetskassa sedan länge. Och anledningen är mycket enkel. Dels så vore det mycket märkligt om staten skulle tvinga en medborgare som av vilken anledning som helst är i behov av försörjningsstöd, att lämna sitt fackliga medlemskap och arbetslöshetskassan. Dels blir ju inte situationen bättre för personen i fråga för att man inte längre har fackligt stöd eller arbetslöshetsförsäkring.

Samma resonemang har förts vad gäller medlemskap i Hyresgästföreningen. Här finns dock inte någon motsvarighet till arbetslöshetsförsäkringen, men den hjälp som en medborgare kan få vad gäller boendet är naturligtvis mycket viktig i en utsatt situation.

De flesta trodde att regeringen skulle besluta att medlemsavgiften till Hyresgästföreningen skulle ingå i riksnormen, men så blev det alltså inte.

I samband med regeringsbeslutet så visade det sig att detta blev mer politik än bara detta. Tidningen Barometern i Småland har en helt annan ingång i denna fråga. På ledarplats basunerar man ut att detta var tänkt som ett statligt stöd till Hyresgästföreningen (!) – och så räknar man upp vilka intäkter Hyresgästföreningen har. Detta får man naturligtvis till av rent ideologiska skäl, ty det handlar inte alls om organisationen utan om individens situation. Men detta har Barometerns ledarredaktion inte förstått alls.

Och fortfarande är det rätt märkligt att staten nu även i fortsättningen i alla fall indirekt kan tvinga en medborgare som är i behov av försörjningsstöd att lämna sitt medlemskap i Hyresgästföreningen.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier