Nyheter

Kan avtal trygga Sollentunahems försålda hyresrätter?

Malmvägen Wiki
(M), (L) och (KD) i Sollentuna står i begrepp att sälja en tredjedel av AB Sollentunahems hyresrätter. Kan avtal med köparen trygga att det inte blir en försäljningskarusell som det blev med norra Malmvägen?

Nej, säger Anna-Lena Johansson (L) som är kommunstyrelsens vice ordförande i Sollentuna, i en intervju med Sveriges Radio. Enligt henne kan inte kommunen skydda sig genom en sådan avtalsklausul.

Mot Johanssons uppfattning står Södertälje kommun som faktiskt har sådana avtal enligt Sveriges Radio. Jeanette Jardefalk, som är chef för verksamhetsutveckling på Telge Bostäder, menar i en intervju med Sveriges Radio att dessa avtalsklausuler hjälper till att få fram fastighetsägare som tänker långsiktigt, vilket kommunen och bolaget vill ha.

I ett avtal med fastighetsbolaget Ivarssons, som tidigare i år köpte 350 lägenheter av Telge Bostäder, får köparen böta 15 miljoner kronor om man säljer inom tio år.

Men i Sollentuna fungerar det annorlunda.

2010 sålde den politiska majoriteten 454 hyresrätter på norra Malmvägen till fastighetsbolaget Wallenstam för reapriset 257 miljoner kronor. Efter några år sålde Wallenstam lägenheterna till Graflunds för tre gånger så mycket pengar. Här drog hyresgästerna och medborgarna i Sollentuna kommun en riktig nitlott på grund av den politiska majoriteten.

Fakta
Priset om 257 miljoner kronor motsvarar cirka 566 000 kronor per lägenhet (oavsett storlek), vilket får betraktas som väldigt lågt. Då är lokalytor, parkeringsytor och liknande inte medräknade. Räknar man med dessa så hamnar priset per lägenhet en bra bit under en halv miljon kronor. Ett rejält underpris, menar Hyresgästföreningen Sollentuna.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier