Nyheter

Kommunen tar ut extra pengar ur AB Sollentunahem

Sollentuna kommunhus Wiki
Som om det inte vore nog med den så kallade Sollentunahemsaffären – där bolaget mer eller mindre töms på värden – så tar kommunen också ut extra pengar ur bolaget.

För 2016 tog Sollentuna kommun ut 5 101 000 kronor i vinst ur AB Sollentunahem. Utöver detta ett extra uttag om 8 000 000 kronor.

De åtta miljonerna användes enligt kommunen till följande:
  • Boendesamordnare för att få en effektivare hantering av sociala lägenheter. 0,8 miljoner kronor.

  • Brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamhet. Kartläggning, mätningar och åtgärdande verksamhet i brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamhet. Brottsprevention, brottsförebyggande verksamhet syftar till att minska, begränsa eller eliminera brottslighet och dess skadeverkningar. Trygg och snyggt är en brottsförebyggande verksamhet i nära samarbete med volontärer som nattvandrar, dagvandrar, plockar skräp, klottersanerar och är rastfaddrar med mera. 1,7 miljoner kronor.

  • Northside fritidsgård. Fritidsklubb för barn och ungdomar som är 10 – 12 år och fritidsgård för ungdomar 13 – 17 år inom Turebergsområdet. 3,5 miljoner kronor.

  • Fältverksamhet och sociala insatsgrupper. Uppdraget är att förebygga våld, missbruk och andra sociala problem bland ungdomar i Sollentuna. 2 miljoner kronor.

 

Henrik Thunes
Henrik Thunes (M). Foto: Sollentuna kommun

Dessa verksamheter har ingenting som helst att göra med vårt allmännyttiga bostadsbolag AB Sollentunahem. Pengarna skulle göra mycket bättre nytta genom att vara kvar i bolaget, och användas till nyproduktion av hyresrätter.

anna lena johansson
Anna-Lena Johansson (L). Foto: Sollentuna kommun

Verksamheterna om 8 000 000 kronor ovan, är sådana som kommunen ändå ansvarar för och som skall finansieras via skattsedeln. Inte via extra vinstuttag från AB Sollentunahem. Varför ska hyresgästerna betala detta två gånger? Dels genom kommunalskatten, och dels genom sina hyresinbetalningar till AB Sollentunahem. Ovanpå det så är det ju långt ifrån alla hyresgäster – eller medborgare för den delen – som får ta del av dessa kommunala verksamheter.

Ramstrand
Magnus Ramstrand (KD). Foto: Sollentuna kommun


Den politiska majoriteten får allt ta lite ansvar på riktigt här. Hyresgästerna och medborgarna nöjer sig inte med detta fjantande.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier