Nyheter

Politiskt satta priser?

Sedelbuntar Klacksparken
Sedan processen för ombildningar av AB Sollentunahems hyresrätter startade 2006, så har man konsekvent legat långt under marknadspris. Detta gäller i synnerhet när Sollentunahem sålde norra delen av Malmvägen till Wallenstam för några år sedan.

Vi har flera gånger tidigare berättat om den hyresrätt i Helenelunds centrum som ombildades för 800 000 kronor och några veckor senare såldes för 1,3 miljoner kronor. Detta är bara ett av tusentals exempel på underpriser vid ombildningar i Sollentuna. Var hittar man en trerummare för 800 000 kronor i Stockholmsområdet? Det kunde man inte ens göra för tio år sedan.

Det som sticker ut mest vad gäller prissättningen är affären mellan AB Sollentunahem och det privata fastighetsbolaget Wallenstam för drygt fyra år sedan. Då fick Wallenstam köpa 454 hyresrätter samt butikslokaler, parkeringsgarage med mera för ungefär 227 miljoner kronor. Slår man ut det bara på lägenheterna, så fick man köpa dessa för endast 500 000 kronor stycket. Var hittar man en lägenhet för 500 000 kronor i Stockholmsområdet? Här ska det noteras att lokaler, garageplatser med mera inte ens är inräknade.

Ständigt lågpris verkar vara honnörsordet bland ansvariga politiker i Sollentuna kommun.

Var ligger affärsmässigheten i detta? Varför ska det kommunägda aktiebolaget Sollentunahem skänka bort det man äger? När det gäller affären med Wallenstam så skulle man ju haft dubbelt så mycket betalt. Minst.

Wallenstamaffären skulle bli värre än så visade det sig. Vid försäljningen uttalade den dåvarande vd:n för Sollentunahem Lars Callemo, att man tyckte att det var viktigt med en samarbetspartner på Malmvägen. Men något samarbete blev det aldrig, och tre år senare så säljer Wallenstam hela klabbet till Graflunds. Till vilket pris är okänt.

Men helt klart är att Wallenstam gjorde en bra affär vid försäljningen, och skrattade hela vägen till banken. Från ansvariga politiker i Sollentuna hörs inte ett knyst om detta. Locket är på. Och hyresgästerna och kommunmedborgarna får betala notan.

Det är ganska solklart att den politiska majoriteten tvingat Sollentunahem att genomföra affären med Wallenstam och också satt priset på ett eller annat sätt. Detta borde snarast utredas under rubrikerna ”tjänstefel” och ”brott mot kommunallagen”. Och kanske även annat.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier