Skip to main content

Nyheter

Vad är ägarlägenheter?

Byggnadsarbetare
Sakta men säkert så etablerar sig boendeformen ägarlägenheter i Sverige, och har det senaste året ökat stort i Stockholmsområdet.

Men vad är egentligen en ägarlägenhet?

Ägarlägenheter är mest likt att äga egnahem egentligen, även om vissa drag är gemensamma med bostadsrätter.

Till skillnad mot bostadsrätter så ägs en ägarlägenhet direkt. Som med en villa. Man äger då också en andel i fastigheten, dvs allmänna utrymmen, tomt osv. I en bostadsrättsförening äger föreningen fastigheten, och bostadsrättsinnehavaren borätten – vilken kan säljas och köpas precis som med en äganderätt. Bostadsrättsföreningen har rätt att upprätta regler för boendevillkoren på olika sätt. En vanlig sådan regel är att en bostadsrättsinnehavare måste ha tillstånd från föreningen för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand.

En ägarrättsinnehavare får ansluta sig till en samfällighet (precis som i ett villaområde) som sköter service, underhåll med mera av allmänna utrymmen och mark. Ägarrättsinnehavaren betalar för det en avgift till samfälligheten och har då en andel i densamma. En äganderättsinnehavare får fritt hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd från någon.

Prismässigt är ofta äganderätter dyrare än bostadsrätter. Det är dock ganska vanligt att det är problem med värderingar av äganderätter, vilket kan ge problem med lån för den som vill köpa en sådan. Det är helt enkelt svårare att bedöma pris och värde på en äganderätt.

I grundformen så ska äganderätter bara bildas vid nyproduktion, det vill säga inte ombildas till sådana från någon annan boendeform. Det finns dock exempel på att man ombildat hyresrätter till ägarlägenheter, och det med skiftande resultat. Nyligen försökte Botkyrka kommun sig på detta, men det slutade med att kommunen köpte tillbaka de få lägenheter de sålt.

I Stockholm har byggandet av äganderätter på senare tid ökat radikalt – från 100 lägenheter 2019 till 1 000 2020.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .